Arvid profil.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Arvid Lagercrantz har varit anställd vid Sveriges Radio i 30 år, dels som journalist, dels som vice vd och vd. Sedan tonåren har han en bipolär sjukdom.

 

Björn Bragée är narkosläkare med smärtlindring som särskild specialitet. Han är också en debattör som arbetat mot misstro och fördomsfullhet mot utsatta patienter och sjukskrivna. Bland annat har Björn medverkat som programledare i Arga Doktorn i SVT där han följde och hjälpte personer som kommit i kläm i vården, en del av dessa med psykiatrisk diagnos. Under de senaste åren har Björn drivit en rehabklinik för smärta och utmattning, där behandlingen utgår ifrån modern hjärnfysiologi.

Om sitt engagemang för utsatta personer berättar Björn:

-        Mitt arbete har inneburit decennier av möten med dem som har det svårast med ständig värk, men två av tre har också haft nedstämdhet eller depression och lika många ångest. Som ambassadör för psykiatrifonden vill jag använda mina  nätverk för att minska fördomar och misstro mot personer med psykisk ohälsa. Jag vill också stödja behandlingsmetoder som har sin grund i modern forskning. 


Pebbles Karlsson Ambrose är författare och krönikör. Hon jobbade i femton år med reklam och PR innan hon insjuknade i en psykossjukdom. Nu jobbar hon i liten skala med att skriva och hålla föreläsningar. Pebbles har vid flera tillfällen berättar om sin psykossjukdom i tidningar och TV tex TV4 Nyhetsmorgon. Vidare sprider hon kunskap om psykisk ohälsa genom att blogga för 1177 Vårdguiden och tidningen Vårdfokus. Hennes nyaste bok kom ut förra året och heter ”Vid vansinnets rand”. Tidigare har hon publicerat bland annat ”Jag vet inte var psykoser kommer ifrån”. Psykiatrifondens stora fördomspris 2016 tilldelas Pebbles Karlsson Ambrose med motiveringen: ”För att hon med stort mod och personligt engagemang har arbetat mot fördomar om psykisk sjukdom och för en modern psykiatri präglad av vetenskap och omtanke”. Nu är Pebbles även ambassadör för Psykiatrifonden.

Om sitt stöd för Psykiatrifonden berättar Pebbles:

-          Hjärnan är fortfarande ett outforskat område och ju mer kunskap vi får om den, desto mer ökar möjligheten att lindra själslig smärta. Därför stödjer jag Psykiatrifondens arbete.


Ann Allan

Ann Allan är utbildad sång- och pianopedagog med ett förflutet som sångerska. Numera är hon verksam som författare, skribent, föreläsare, producent och pianopedagog. Hon är också ordförande i Monica Zetterlunds Minnesfond. Ann bloggar på Västerbottens Folkblad samt på sin hemsida.
Hennes starka engagemang i frågor som rör äldres och sjukas mänskliga rättigheter, utmynnade i en bok om hennes mammas demenssjukdom; ”Jag såg något i dina ögon, mamma”. Anns senaste bok; ”Mamma till ett yrväder” är en berättelse om hennes äldste son som vid 32 års ålder fick diagnosen adhd. Förutom utmaningen att vara mamma till ett yrväder handlar boken om människor som inte passar in i samhällets rigida strukturer. Den handlar om vår skola, om ungdomspsykiatrin, om bemötande av olikheter och om vårt sätt att leva, kommunicera och se på varandra och omvärlden. Ann föreläser mycket och gärna om de många svåra frågorna.Joel Johansson Berg

 Joel Johansson Berg är kiropraktor och har även varit elitidrottare i badminton, med bland annat både junior och senior SM-guld på sin meritlista. Joel har arbetat inom basket- och badmintonförbundet med deras juniorlandslag, och arbetar nu även som egenföretagare. Joel har valt att engagera sig i arbetet mot psykisk ohälsa, bland annat genom att ge en andel av alla intäkter i sitt företag till Psykiatrifonden. En av de viktigaste anledningarna till Joels engagemang i frågor om psykisk välbefinnande är att hans nära vän avslutade sitt liv som tonåring. Joel vill lyfta fram frågan om psykisk ohälsa som ett stort samhällsproblem; många behöver arbeta tillsammans för att minska psykisk ohälsa i samhället! 

 


Christian Dahlström

Christian Dahlström är frilansskribent med egen erfarenhet av panikångest och depression. Han debatterar och informerar om psykisk ohälsa i tv, radio, tidningar, sociala forum och i sin egen podcast Sinnessjukt. Podcasten finns på iTunes och på Sinnessjukt.se 

Christian är även författare och har skrivit Sveriges mest sålda bok om ångest och depression, ”Panikångest och depression – frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar”, som gavs ut på Natur och Kultur i mars 2014. Han föreläser även om psykisk ohälsa i allmänhet och depression och ångest i synnerhet. 

Se intervju med Christian i SVT Gomorron Sverige här och TV4 Nyhetsmorgon här.

 

Maria Borelius

Maria Borelius är företagare, social entreprenör och vetenskapsjournalist. Hon har ett starkt engagemang för Psykiatrifonden, baserat på vetenskapsjournalistiskt arbete och upplevelser av en broders sjukdom och död. Detta berättar hon om i sin nya bok, "Bryt sista tabut-mental ohälsa ut ur garderoben", som uppmanar oss  att sluta skämmas för depressioner, panikångest eller schizofreni.


 
 

Simon Kyaga

Simon Kyaga är överläkare i psykiatri på Lidingö Affektiva Mottagning och forskare på Karolinska Institutet. Efter att ha mött flera patienter med exceptionell kreativ begåvning blev han allt mer intresserad av den gamla myten om en nära relation mellan genialitet och galenskap. Tillsammans med kolleger har han publicerat den hittills största studien på området.

 

Foto: Ulf Sirborn

Foto: Ulf Sirborn

Åsa Nilsonne

Författare, psykiater och professor i medicinsk psykologi. Åsa Nilsonne stödjer Psykiatrifonden. Här kan du lyssna på Åsa Nilsonnes avskedsföreläsning: Varifrån kommer våra emotionellt instabila unga kvinnliga patienter.