Nyligen följde Uppdrag Granskning och SVT Nyheter den unga kvinnan Sanne under tre års tid. Hon bollades mellan olika myndigheter och vårdgivare. Sanne togs in på akut psykiatrisk tvångsvård 21 gånger, men släpptes ut igen utan fungerande behandling. På gatan blev det droger, hemlöshet och sexuella övergrepp. Ansvariga inom vården följer lagar och regler. Men gör de rätt? Går det att finna en fungerande lösning? Kom lyssna på ett seminarium om missbruk och psykisk ohälsa med 1,6 & 2,6 miljonerklubben, Psykiatrifonden, ICA-Kuriren och WeMind. Ett seminarium om hur vi förbättrar situationen för personer med psykisk ohälsa den 6 februari, kl 17.30 - 20.00 på Sophiahemmet i Stockholm.
Anmäl dig här!

Om du inte kan komma till seminariet kan du följa det via direktsändning på Youtube, klicka här!


Posted
AuthorTatja Hirvikoski

I veckan har Psykiatrifonden - Fonden för psykisk hälsa  invigt sitt första kansli på St Eriksgatan i Stockholm. Vi ser fram emot att detta ska leda till ett år med större möjligheter att bidra till ökad öppenhet kring psykisk ohälsa och funktionsnedsättningar samt bidragande till att forskningsanslagen kring desamma når den nivå som sjukdomsbördan tydligt talar för behövs.

Stort tack till alla enskilda gåvogivare, medlemmar samt samarbetspartners och ambassadörer som gjort det möjligt för Psykiatrifonden att nu ha ett arbete som utgår från ett kansli för första gången i sin 25-åriga historia.

Vill du bidra till arbetet bli gärna medlem eller swisha ditt bidrag till 1239007501 - Nu tar vi ett stort kliv framåt tillsammans för psykisk hälsa!

IMG_0026.jpg

Posted
AuthorTatja Hirvikoski

Julen närmar sig och vi ser fram emot ledigheter, firanden och samvaro med nära och kära. Det är också den tid då vi vill glädja människor med presenter och överraskningar. För andra är julen inte fylld av samma förväntan och glädje. Personer med psykiska sjukdomar och funktionsnedsättningar är en utsatt grupp i vårt samhälle, inte bara genom sin ohälsa, utan även då de ofta har utmaningar på arbetsplatser eller i sociala sammanhang. Därför kan stora helger som jul vara förknippade med ökad oro och försämrad psykisk ohälsa. Mitt i detta tunga finns det dock en hel del framsteg i psykiatrisk forsning som vi i Psykiatrifonden vill ska komma fler till del!

 

Vill du också ge ditt stöd till psykiatrisk forskning och arbete mot fördomar?

Swisha 1239007501 eller klicka här för att hitta andra alternativ.

 

Läs Psyiatrifondens hela julbrev genom att klicka här.


Posted
AuthorTatja Hirvikoski

Årets vinnare av Psykiatrifondens Stora Fördomspris 2018 blev Christian Dahlström och Therese Lindgren.

Therese Lindgren är författare, influencer och youtuber. Hon nominerades enligt följande:

”Att må dåligt psykiskt är inget att skämmas över, säger Sveriges största kvinnliga youtuber. Hon blev Årets Youtuber både 2016 och 2015 och hennes hyllade videor består av allt från glada skönhetstips till tårfylld ensamhet. I sin bok fördjupar hon sig mer i sin bakgrund och varför hon ibland inte mår så bra. Hur känns panikångest? Vad kan man göra för att peppa sig själv? När ska man söka hjälp och vad finns det för hjälp att få? Hur kan någon som är så framgångsrik också må så dåligt?”

Christian Dahlström är frilansjournalist och författare som bland annat driver poddarna Sinnesjukt och Psykpodden. Hans nominering motiverades enligt följande:

”En person med egen erfarenhet som vänt situationen till något positivt och med forskning i fokus driver tesen att fördomar försvinner när vi får kunskap och när vi vågar träda fram och tala om psykisk ohälsa. Han gör detta oförtröttligt på sociala medier, i debatt, på föreläsningar och med sin bok på ett alltigenom seriöst sätt”.

Stora fördomspriset 2018 delades ut inför fullsatt Rival i Stockholm, vid Mental Health Evening. De välförtjänta applåderna för Christian och Therese var nära att lyfta taket!

Stort grattis till båda vinnarna!

Vill du stödja Psykiatrifondens arbete mot fördomar och för större öppenhet? Psykiatrifondens styrelse arbetar ideelt och som ideel fond är vi helt beroende av stöd från allmänheten, företag och organisationer.


Posted
AuthorTatja Hirvikoski

Här kan du anmäla dig 

Välkommen till Mental Health Evening den 10 oktober  – en underhållande och viktig kväll i den psykiska hälsans tecken. Lyssna till gripande berättelser, viktiga samtal och underhållande toner.

Årets tema är stress och sjukdom och bland föreläsarna finns bland andra Anders Hansen, psykiater och författare, Stefan Einhorn, professor och författare, Lena Flyckt, docent, psykiatriker, Ullakarin Nyberg, författare och ordförande Svenska Psykiatriska Föreningen.Martin Schalling, professor och ordförande i Psykiatrifonden. Underhållning av Benny Andersson, Helen Sjöholm, Viktor Frisk, Rickard Söderberg med flera. 

http://www.1.6miljonerklubben.com/aktiviteter/visa/?id=2420

 


Posted
AuthorTatja Hirvikoski