År 2018 inkom 6 nomineringar till Psykiatrifondens Stora Fördomspris. Beslut om priset kommer att fattas under våren av Psykiatrifondens styrelse. Pristagaren kommer att uppmärksammas på Mental Health Evening 10 oktober på Rivalen i Stockholm. De nominerade är: 

1.        Eric J Bergström, författare, driver Ångestskolan mm:

”Eric driver Ångestskolan och Ångestbloggen på nätet. Han har publicerat en bok och filmer om psykisk ohälsa. Psykisk ohälsa är ett väldigt brett begrepp men Eric sprider förståelse och kunskap av många olika varianter för att så många som möjligt ska kunna finna stöd i något som de själva går igenom eller som någon närstående går igenom - Olika diagnoser, syndrom, sjukdomar och känslor som det kan medföra”.

2.        Christian Dahlström, frilansjournalist, författare, driver poddarna Sinnesjukt och Psykpodden:

”en person med egen erfarenhet som vänt situationen till något positivt och med forskning i fokus driver tesen att fördomar försvinner när vi får kunskap och när vi vågar träda fram och tala om psykisk ohälsa. Han gör detta oförtröttligt på sociala medier, i debatt, på föreläsningar och med sina böcker på ett alltigenom seriöst sätt”.

3.        Anna Malmqvist, initiativtagare till Mental Health Run & Jill Taube, grundare av DansSteget:

”två personer som med stor kunskap i deras professioner som läkare/psykiatriker och blivande psykiatriker skapar en plattform för motion för de människor med erfarenhet av psykisk ohälsa och för de som lever med psykisk ohälsa. Deras engagemang och insats förbättrar inte bara för varje individ med psykisk ohälsa att delta i viktiga arrangemang, utan de bidrar till ett friskare Sverige där stigman bryts och de sprider glädje i att röra på sig”.

4.        Therese Lindgren, författare och youtuber:

”Att må dåligt psykiskt är inget att skämmas över, säger Sveriges största kvinnliga youtuber. Hon blev Årets Youtuber både 2016 och 2015 och hennes hyllade videor består av allt från glada skönhetstips till tårfylld ensamhet. I sin bok fördjupar hon sig mer i sin bakgrund och varför hon ibland inte mår så bra. Hur känns panikångest? Vad kan man göra för att peppa sig själv? När ska man söka hjälp och vad finns det för hjälp att få? Hur kan någon som är så framgångsrik också må så dåligt?”

5.        Sissela Nutley och musikalen Det syns inte:

”Vi kollar telefonen 150 gånger om dagen, bråkar med barnen om skärmtid och bränner ut oss som aldrig förr. Hur blev det så här? Med liveorkester, nyskriven musik och underhållande shownummer paketeras svåra ämnen och tillgängliggörs på ett lättsmält sätt”.

6.        Syskonparet Mats Konradsson och Åsa Konradsson Geuken:
”Syskonparet Mats Konradsson och Åsa Konradsson Geuken har i åratal oförtrutet kämpat mot fördomar och stigmatisering, när det gäller schizofreni; hon som schizofreniforskare och föreläsare, han som konstnär och själv sedan trettio år drabbad av sjukdomen. De har båda enskilt och tillsammans ställt upp i media, såväl i dagspress och i TV ( Djävulsdansen 2, SVT) som i fackpress och i veckomagasin. De har med sitt mod, sin envishet och sin generositet givit sjukdomen ett ansikte. Med sin öppenhet bidrar de i hög grad motverka den rädsla och de fördomar, som slår så hårt såväl mot den som drabbas av sjukdomen som mot dennes anhöriga”.             


Vill du ge ditt bidrag till Psykiatrifondens arbete för större öppenhet och tolerans? Swisha till nummer 1239007501 eller se andra alternativ som gåvotelefon och PG nummer härPosted
AuthorTatja Hirvikoski