Psykiatrifondens stora Fördomspris går till en person eller verksamhet som på ett betydande eller nyskapande sätt motverkat eller motverkar fördomar kring psykisk sjukdom, psykiska funktionsnedsättningar eller psykisk ohälsa i bredare bemärkelse. 

Man kan nominera personer eller verksamheter till Fördomspriset på Psykiatrifondens hemsida. För 2017 har nomineringen nu stängts och de nominerade till Fördomspris 2017 är:

1.      Christian Dahlström, frilansjournalist, författare och föreläsare, driver podden Sinnesjukt ”en person med egen erfarenhet som vänt situationen till något positivt och med forskning i fokus driver tesen att fördomar försvinner när vi får kunskap och när vi vågar träda fram och tala om psykisk ohälsa. Han gör detta oförtröttligt på sociala medier, i debatt, på föreläsningar och med sin bok på ett alltigenom seriöst sätt”.

2.      Mats Konradsson, medverkat i i bl.a. DN Insidan, Aftonbladet, Hemmets Veckotidning, och i TV-programmet Djävulsdansen ”har genom sitt mod och sin generositet givit den som drabbas av schizofreni en röst och ett ansikte. Fortfarande finns det så mycket fördomar och stigmatisering kring just denna sjukdom. När Mats så här går ut och möter människor bidrar just han med all sin egen erfarenhet av sjukdomen att motverka all den rädsla och alla de fördomar, som slår så hårt såväl mot den som själv är drabbad som mot dennes anhöriga”.

3.      TV-programmet Djävulsdansen med programledare Ann Söderlund och Sanna Lundell i programmet skildras människor vars närstående lider av psykisk ohälsa. Vi möter starka livsöden där de medverkande berättar om djupa kriser men också hopp, glädje och kärlek. Programmet sändes i tre delar och nådde en mycket stor publik. Många medverkande bidrog med sin olika livsberättelser på ett sätt som skapade en ökad förståelse för psykisk ohälsa”.

4.      Anna Malmqvist och Jill Taube, initiativtagare till Mental Health Run och DansSteget, ”två personer som med stor kunskap i deras professioner som läkare/psykiatriker och blivande psykiatriker skapar en plattform för motion för de människor med erfarenhet av psykisk ohälsa och för de som lever med psykisk ohälsa. Deras engagemang och insats förbättrar inte bara för varje individ med psykisk ohälsa att delta i viktiga arrangemang, utan de bidrar till ett friskare Sverige där stigman bryts och de sprider glädje i att röra på sig”.

5.      Therése Lindgren, författare och youtuber ”Att må dåligt psykiskt är inget att skämmas över, säger Sveriges största kvinnliga youtuber. Hon blev Årets Youtuber både 2016 och 2015 och hennes hyllade videor består av allt från glada skönhetstips till tårfylld ensamhet. I sin bok fördjupar hon sig mer i sin bakgrund och varför hon ibland inte mår så bra. Hur känns panikångest? Vad kan man göra för att peppa sig själv? När ska man söka hjälp och vad finns det för hjälp att få? Hur kan någon som är så framgångsrik också må så dåligt?

Beslut om vem som får året Fördomspris fattas av Psykiatrifondens styrelse mot slutet av mars månad. Vinnaren kommer att publiceras på vår hemsida och uppmärksammas vid Mental Health Mingel i september 2017.

- Stöd Psykiatrifonden och du stödjer arbete för ökad öppenhet och minskade fördomar!


Posted
AuthorTatja Hirvikoski