Att vi närmar oss jul spelar ingen roll för den som har svårt att gå upp på dagarna. Om orken att göra frukost inte finns. För den som sover dåligt och vaknar tidigt på morgonen med en gastkramande känsla i bröstet finns ingen julfrid i annalkande bara för att vi närmar oss slutet av december. Depressioner firar aldrig jul, det gör inte psykossjukdomarna, ångestsyndromen eller någon annan form av psykisk ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning heller. Människor som har sjukdomen skadligt bruk av alkohol och deras anhöriga blir till och med mer drabbade under helgerna så för många av dem, inte minst barnen, blir därför jultiden en extra mörk period långt ifrån en ”vit” jul.

Alla av oss känner någon eller är någon som lider av dessa vanliga folksjukdomar eller funktionsnedsättningar. Psykisk ohälsa och psykiska funktionsnedsättningar kostar samhället 70 miljarder och ett obeskrivligt mänskligt lidande. Många människor söker inte vård trots att behandlingsresultaten är bättre för psykiska sjukdomar än för många övriga sjukdomar. Forskningsanslagen är betydligt lägre än för andra stora folksjukdomar. Troligen för att fördomar kring tillstånden som påverkar vårt mest avancerade organ med sina 130 miljarder nervceller och den psykologi som gör oss till människor fortfarande finns.  

Trots detta julemörker finns det hopp.  Vi arbetar för utvecklandet av ett naturligt språk kring psykiska sjukdomar och funktionsnedsättningar så att människor som är drabbade och deras anhöriga kan prata om symtom både med varandra och med omgivning och söka hjälp i tid. Vi arbetar för att öka forskningsanslagen för att forskning ska kunna leda till bättre förebyggande metoder för psykisk ohälsa, bättre behandlingar av psykisk sjukdom och bättre stöd för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Vi vill också bidra till att öka öppenhet och kunskap i samhället så att inga fördomar ytterligare försvårar livet för människor med psykisk ohälsa och/eller funktionsnedsättning. Det stigma som försenar hjälpsökande och begränsar oss håller på att brytas. Många ledande personer vågar berätta om psykisk ohälsa och funktionsvariationer. Insatser för att förändra pressetiska regler och patientsäkerhetslagen är på gång så att psykisk ohälsa och funktionsnedsättning inte längre är ett diskriminerat område.

Vi är säkra på att utvecklingen går åt rätt håll och vi jobbar hårt för att verkligen kunna önska dig och alla i Sverige ett riktigt Gott Nytt År!

Med din hjälp blir vi starkare. Skicka gärna en julgåva eller ge dig själv eller någon du tycker om ett medlemskap i Psykiatrifonden, i julklapp så att fler nästa år verkligen får fira en strålande jul med glans över vita skogar. Klicka här för att stödja Psykiatrifonden


Posted
AuthorTatja Hirvikoski