Elli Hamill-Keays har startat kampanjen Svartvita bandet för att engagera sig i arbete mot stigmatisering av psykisk ohälsa, bland annat genom stöd till Psykiatrifonden.

-       Jag har valt att engagera mig i arbete mot stigmatiseringen av psykisk ohälsa till stor del på grund av att jag själv har haft behövt hantera en situation av psykisk ohälsa. Det är svårt och tungt och väldigt personligt. Vad jag gick igenom behöver inte nödvändigtvis vara vad någon annan går igenom.

Elli beskriver hur vi ofta är rädda för psykisk ohälsa och behöver bli öppnare och modigare. Har man psykisk ohälsa, kan man behöva någon vid sin sida för att hjälpa till, och det är jättebra då om folk runt omkring vågar ta den rollen.

Några viktiga saker som Elli vill lyfta fram är att både psykisk ohälsa och behandling av psykisk ohälsa hos unga personer behöver tas på allvar och inte ifrågasättas.

-       Som ung med psykisk ohälsa, tex depression, får man kanske höra att "du ska känna så, alla känner så". Det är väldigt destruktivt att få höra att ett deprimerat tillstånd är ett normalt tillstånd, eftersom det bara förstärker känslan av att det här kommer aldrig ta slut, jag kommer alltid känna så här.

Det är viktigt att omgivningen tar ungdomars psykiska ohälsa på allvar och hjälper den unga att komma i kontakt med psykiatrisk vård för bedömning och behandling. Ofta behöver man hjälp för att ta sig genom den svåra perioden och börja må bättre. Om man behöver läkemedelsbehandling, så ska omgivningen inte ifrågasätta det heller.

-       Det är vanligt att folk har en skeptisk inställning till medicin, men för vissa är det medicinen som gör en stor skillnad, och då finns det ingen anledning att inte använda den.

Vill du veta mer om Elli Hamill-Keays kampanj?  Läs mer på hennes facebooksida här.


Posted
AuthorTatja Hirvikoski