Frihjulet är en ideell förening i Linköping vars främsta syfte är att samla in pengar till välgörenhet samtidigt som man tränar, träffas och har roligt tillsammans. Ordförande heter Björn Lindblom och Frihjulets medlemmar är män som tillhör Svenska Frimurarorden - men alla som vill och kan, får delta  på Frihjulets aktiviteter. 

Deltagare i aktiviteter träffas, tränar minst en gång i veckan och hittar på roliga saker samtidigt som de samlar in pengar till olika välgörenhetsorganissationer. Detta görs genom att vara ute på olika events och köpcentran och "skramla med insamlingsbössor" samt ringa till företag och höra med dom om de vill bidra med produkter eller pengar till Frihjulets insamling. Vilket välgörenhetsprojekt eller välgörenhetsorganisation som det blir, beslutas vid årsmötet. Och nu vill Frihjulet stötta Psykiatrifonden, berättar Björn Lindblom: 

- Den psykiska ohälsan ökar i samhället och vi känner att vi kan göra en insats både för de drabbade och för oss själva. De drabbade kan vi hjälpa genom att samla in pengar till Psykiatrifonden och den viktiga forskningen. Vi stödjer också Psykiatrifondens arbete med att öka informationen i samhället kring psykisk ohälsa och därigenom minska stigmatiseringen ute i samhället och lidandet för den som drabbas av psykisk ohälsa

De aktiva i Frihjulet vet att frågor om psykisk hälsa är någonting som gäller oss alla, och det finns en stark koppling mellan fysisk aktivitet och psykisk hälsa. Dessutom känner Björn igen sig i Psykiatrifondens kampanj #allakännernågon 

-  Jag har själv vänner som på grund av psykisk ohälsa tidigt hamnat utanför. De har inte fått något jobb trots att de har försökt otaliga gånger under 30 års tid. Stigmatiseringen av personer med psykisk ohälsa är fortfarande vanligt förekommande; det händer att samhället ser ner på en person som varit i kontakt med psykiatrin. En person som har opererat bort blindtarmen blir ju inte stämplad i pannan "blindtarmsopererad" medans den som varit i kontakt med psykiatrin fortfarande kan få en stämpel i pannan "Psykfall". Jag vill ändra på detta!

-   Det känns bra att samtidigt som vi mår bra av att träna och umgås, kan vi även hjälpa de som drabbats av psykisk ohälsa. Vi kan också uppmärksamma vikten av att förebygga psykisk ohälsa genom fysik aktivitet. Vi kan göra skillnad! 
 

På bilden: Närmast kameran Andreas Odhage bakom honom (th) Niclas Andersson, Magnus Ahlsen (ännu inte med i Frihjulet men deltar på träningar) och så Björn Lindblom.

På bilden: Närmast kameran Andreas Odhage bakom honom (th) Niclas Andersson, Magnus Ahlsen (ännu inte med i Frihjulet men deltar på träningar) och så Björn Lindblom.

Ett sätt för att samla in pengar är att sälja pins och armband. De som ger 100 kr till Frihjulets insamling till Psykiatrifonden får välja vilken av dessa de vill ha (se bild nedan). Mer information hittar man på Frihjulets hemsida genom att klicka här!

2017 Frihjulets PINS.jpg
2017 Frihjulets ARMBAND.jpg

Psykiatrifonden sänder ett stort varmt tack till föreningen Frihjulet för deras fantastiska arbete för psykisk hälsa, och det viktiga stödet för Psykiatrifondens arbete!

Gör som Frihjulet: Stöd Psykiatrifonden – fonden för psykisk hälsa!


Posted
AuthorTatja Hirvikoski

Maximteatern var fullsatt när Psykiatrifonden och 1.6 & 2.6 miljonerklubben hade Mental Health Evening den 9 oktober 2017. Kvällen var fylld av personliga berättelser, underhållande toner och viktiga budskap om psykisk hälsa! Psykiatrifonden delade ut Stora Fördomspriset 2017 och Psykiatrifondens forskningsstipendiater uppmärksammades. Stort tack till alla som var med på Mental Health Evening – i oktober 2018 ses vi på en ännu större Mental Health Gala!

Här nedan kan du se bilder från Mental Health Evening.  

Foto: Cecilia Liljeton ochTatja Hirvikoski.

20171009_202409.jpg
20171009_195504.jpg
Mental Health Evening Foto Cecilia Liljeton  (5).jpg
image3.jpeg
Foto Cecilia Cia Liljeton 2.jpg
Mental Health Evening Foto Cecilia Liljeton  (17).jpg
image2.jpeg
Mental Health Evening Foto Cecilia Liljeton  (1).jpg
Mental Health Evening Foto Cecilia Liljeton  (53).jpg
20171009_195849.jpg
Mental Health Evening Foto Cecilia Liljeton  (42).jpg
image12.jpeg
20171009_201817.jpg
Mental Health Evening Foto Cecilia Liljeton  (48).jpg
Mental Health Evening Foto Cecilia Liljeton  (64).jpg
image13.jpeg
20171009_184159.jpg
Mental Health Evening Foto Cecilia Liljeton  (29).jpg

Posted
AuthorTatja Hirvikoski

Psykiatrifonden sänder ett stort varmt tack till Mental Health Run teamen i Stockholm, Storfors och Malmö för deras engagemang och fantastiska arbete igår – trots det litet kyliga regnvädret blev MHR återigen en lyckad manifestation kring den fysiska aktivitetens betydelse för psykisk hälsa. Tack även alla som sprang, joggade eller gick i går!

Imorgon kväll blir det en annan typ av manifestation: en underhållande och viktig kväll i psykisk hälsans tecken – Mental Health Evening med 1.6&2.6 miljonerklubben och Psykiatrifonden, läs mer här!

Mental Health Run teamet med loppvinnarna.

Mental Health Run teamet med loppvinnarna.

20171007_140416.jpg
Maria Larsson och Tatja Hirvikoski från Psykiatrifonden. 

Maria Larsson och Tatja Hirvikoski från Psykiatrifonden. 


Posted
AuthorTatja Hirvikoski

Oktober 2017 visar vägen mot bättre psykisk hälsa och minskade fördomar kring psykisk ohälsa.

Konstnären Johan Nyström inviger månaden med sin årliga konstauktion till förmån för Psykiatrifonden – auktionen pågår på konstnärens Facebook sida till 6 oktober (klicka här).

Spring, lunka eller gå Mental Health Run 7 okt i Stockholm (anmäl dig här) eller i Storfors för att synliggöra fysisk aktivitets betydelse för vår psykiska hälsa!

Lyssna till gripande berättelser, viktiga samtal och underhållande toner. Välkommen till en helt galet viktig kväll med Lisa Nilsson, Operation Divine, Nanne Grönwall och Stefan Einhorn m.fl. 9 okt i Stockholm Maxim Teater: Mental Health Evening – anmäl dig här!

Den 10 oktober är Världshälsoorganisationens (WHO) Mental Health Day, en dag då vi alla kan uppmärksamma frågor kring psykisk hälsa och ohälsa-  tillsammans kan vi visa vägen och ändra attityder i samhället.

Psykiatrifonden är en ideel organisation, tex får styrelsen inga arvoden för sitt arbete. Vår verksamhet är helt beroende av stöd från allmänheten, organisationer och företag – stöd Psykiatrifonden!

Swisha valfritt belopp 1239007501

Tavlan i årets konstauktion med Johan Nyström.

Tavlan i årets konstauktion med Johan Nyström.


Posted
AuthorTatja Hirvikoski